Endoskopi Nedir?
Endoskopi ucunda kamera olan bir alet ile ağızdan girilerek, yemek borusu, mide ve ince barsakların ilk bölümlerinin incelendiği bir işlemdir. Bu işlem sırasında endoskopi yapan doktor ekrandan yaptığı işlemi izler. İşlemin süresi hastaya göre değişmekle birlikte genellikle 5-10 dakika arasında değişmektedir. Ayrıca endoskopi sırasında şüpheli görünen alanlardan biyopsi alınabilir, yine midede bakteri (Helicobacter pylori) varlığını araştırmak için biyopsiler alınabilir.
Tüm hastaların endoskopi konusunda en büyük endişesi işlem sırasında neler yaşayacağı, bulantı-öğürme gibi rahatsızlıkların oluşmasıdır. Aslında bu pek haksız bir endişe değildir. Geçmişte endoskopi işlemlerinde sadece boğaz kısmına bir sprey ile lokal anestezi yapılır ve işlemler uygulanırdı. Her ne kadar bu uyuşturma boğaz kısmını rahatlatsa da, hastanın psikolojik olarak bulantı-öğürme refleksini tam olarak baskılayamaz.
Günümüzde sedasyon adı verilen hafif uyutucu ilaçların damardan verilerek endoskopi yapılması, Ehil ellerde oldukça güvenli bir yöntemdir ve 3-4 saatlik bir dinlenme ile çoğu hasta günlük işlerine dönebilmektedir.
Özellikle bazı hastalarda, sadece endoskopi değil, kolonoskopi de aynı anda yapılabilmektedir. Sedasyon ile endoskopi ve kolonoskopi aynı anda uyutularak rahatlıkla yapılabilmektedir. Endoskopi ve kolonoskopi ortalama 30-40 dakikada yapılabilmekte, hasta işlemden sonra uyandığında, oldukça konforlu bir şekilde her iki işleminde bittiğini öğrenmektedir.
Kimlere endoskopi yapılmalıdır?
Endoskopi mide ve ilişkili organların şikayetlerinde başvurulan bir tanı aracıdır. Sadece tanı amaçlı değil bazen tedavi amacıyla da kullanılmaktadır (özellikle kanamalar ve polip gibi durumlarda). Endoskopi mide şikayetleri olan hastalarda özellikle şu durumlarda tercih edilir:
1. 40 yaş üzeri mide şikayetleri
2. Mide kanaması
3. Mide ağrısı
4. Kilo kaybı
5. İlaçlara rağmen düzelme olmaması
6. Karında kitle
7. İnatçı bulantı-kusma
8. Yutma güçlüğü
9. Ailede mide kanseri
10. Hastanın isteği (kanser korkusu, vb)
Endoskopi yapılan hastalarda yemek borusu, mide ve duodenum (on iki parmak barsağı) incelenir. Genellikle H.pylori mikrobu araştırmak için biyopsi ile örnek alınır. Şüpheli alanlar dikkatle incelenir. Endoskopi yapan doktorun tecrübesi ve eğitimi çok önemli olup,bu konuda tecrübesi yeterli olmayan bir doktor çok küçük oluşumları gözden kaçırabilir. Bu nedenle mutlaka endoskopi yaptırmadan önce özellikle endoskopi alanında ileri derecede tecrübesi olan doktorlar tercih edilmelidir. Yoksa normal sanılan bir endoskopi sonrası nadiren de olsa, mide kanseri ortaya çıkabilir. Endoskopi sonrası birçok hastalık ekarte edilebilir.